Wie lust er op zijn tijd geen wijntje? En hoewel smaken verschillen en iedereen een favoriete druivensoort heeft, zit je met een Rioja wijn vrijwel altijd goed. Tenminste, als je gerecht of stemming om een rode wijn vraagt, al is een klein aandeel van de Rioja wijnen wit of rosé. Fan van Spaanse wijn of van de karakteristieke smaak van traditionele rijping in eikenhouten vaten? Sla gerust wat flessen Rioja wijn in, genieten gegarandeerd! Hoewel het haast onvoorstelbaar is dat je als wijnliefhebber nog nooit een Rioja wijn hebt geproefd!

Rioja wijn

In het noordoosten van Spanje, langs de oevers van de Ebro, vind je ruim 60.000 hectare aan wijngaarden waar het blauwe druivenras tempranillo en de witte macabeo worden geteeld. Met name de tempranillo die hier groeit maakt Rioja wijn zo populair. Op de fles staat hoe lang de wijn in de traditionele eikenhouten vaten heeft gerijpt om zijn uitgesproken smaak te krijgen. Crianza heeft een jaar in het vat gezeten. Reserva heeft daarnaast nog twee jaar in de bodega gerijpt. In zeer goede jaren wordt ook Gran Reserva geproduceerd, deze rijpt twee jaar in het vat en drie jaar in de fles in de bodega.

Proef het beste van Spanje!

Rond de stad Logroño vind je Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Baja. De eerste regio is het koelst, de laatste het warmst. Dit proef je uiteraard terug in de wijn. Rioja wijn uit Rioja Alavesa of Rioja Alta zijn subtiel van smaak. Rioja wijn uit Rioga Baja is vol en rond van smaak. Door de klei en kalk in de bodem zijn La Rioja ideale streken om wijn te verbouwen en geeft het daarmee dezelfde status als Bordeaux in Frankrijk heeft. Rioja wijn is door de hoge zuurgraad heel goed te combineren met een scala aan gerechten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *